11 Haziran 2015 Perşembe

KİTAP ANALİZİ

     AŞK
YAZARI:ELİF ŞAFAK
KİTABIN ÖZETİ
         Ella, bir yayınevinde çalışmaya başlar. Buna bağlı olarak ona verilen ilk iş A. A. Zahara adlı tanınmayan bir yazar tarafından yazılmış Aşk Şeriatı adlı romanı okumak ve bununla ilgili bir rapor hazırlamaktır. .Kocası David ile araları iyi değildir, kendisini aldattığın düşünür.David ile yirmi yıldan beridir süren bir evliliği vardır.
          Bir gün büyük kızı evlenmek istediği erkekle anne ve babasını tanıştırır.Ella buna karşı çıkar.Kocası  kızına destek verir.Bu olay Ella’ın hayatını dönüm noktası olur.Ella edebiyat editörünün yardımcısıdır. Boş zamanlaraını incelemekte olduğu kitabını değerlendirmekle geçirir. Kitabın konusu Mevlana ile Şems’in  aralarındaki arkadaşlıklarıdır.Ella hikayeden çok etkilenir.Aziz Zahara ile iletişime geçer. Bir süre mailleşir.Ella Aziz’e aşık olduğunu anlar.Ella evliliğini bitirmek ister. Aziz  Bostona geldiğinde Ella ile yüz yüze görüşürler.Aziz kanserdir ve çok az ömrü kalmıştır.Ella çocuklarını ve evini bırakıp Konyada yaşamaya  başlar. Aziz ömrünü Konya’da noktalar.
        Kitapta bir taraftan Ella kendi yaşamını anlatırken bir taraftan da Aşk Şeriyatı’nın konusu olan Mevlana  ve Şems’i anlatır. Bu kitabı  okuyucuya öyle bir kurgulayarak anlatır ki; okuyucu hiç sıkılmadan okur ve kitabı ben dahil çok pek çok kişiden de duyduğum odur;kitabı okuyucu gece saat üçlere dörtlere kadar okumak ister.Hiç bitmesini  istemeyeceğiniz bir dizi gibi.Bittikten sonra  bilgisayarın başına geçip Aziz Zahara  kimdir diye internetten araştırır.Okuyucu Aziz Zahara ‘ı araştırır ama Mevlana’nın ve Şems’in hayatını araştırır mı, bilinmez.Gerçekten Şems, Çöl gülü, Kimya…..aralarında geçen olaylar  böyle mi yaşandı. Zihinlerde kalanlar sadece yazarın anlatımıyla mı kalır?
      Kitabın bir başka dikkat çeken özelliği de iki fark renkte yayınlanması.
Romandaki karakterler:
Ella Rubinstein:Kocası David  ile evli, üç çocuğu olan, kırk yaşına yakın, kendi halinde bir kadındır.Evi ve çocukları ile uğraşan bir bayan.
David Rubeinstein:Ella’nın kocasıdır.Başarılı bir diş hekimidir.
Jeannette:Ella  ile David’in büyük kızıdır.
Scott:Jeannete’ nin evlenmeyi düşündüğü erkek arkadaşı
a.Aziz Zahara:Aşk ve Şeriatın yazarı

2 yorum: